Hoe herken je een goede digitale microscoop

Wanneer je een digitale microscoop moet uitkiezen, dan is de toepassing die je in gedachten hebt de belangrijkste factor om rekening mee te houden. Bekijk je kleine, vaste objecten zoals rotsen of munten, of kleine, meer transparante objecten zoals bloedcellen en vijverwater?

We nemen als uitgangspunt dat het kiezen van een microscoop een aangenaam proces moet zijn. Dat proces kan echter een beetje ontmoedigend zijn als je niet weet met welke variabelen je rekening moet houden. Bovendien is er een verbijsterende reeks aan kwaliteit, van goedkope plastic microscopen tot de duurste Duitse en Japanse merken. Er zijn verschillende soorten microscopen. De populairste zijn licht-microscopen, met een ingebouwde lichtbron. Er zijn ook andere soorten microscopen zoals elektronen of ultraviolet, maar die zijn aanzienlijk duurder en worden doorgaans gebruikt in commerciële of wetenschappelijke toepassingen.

De juiste lichtmicroscoop kiezen

Microscopen zijn geconfigureerd voor verschillende toepassingen. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je een exemplaar koopt die goed geschikt is voor jouw toepassing. Er zijn drie basisdingen die je moet weten:

1. Ten eerste heeft een lichtmicroscoop twee bronnen van vergroting. De primaire bron is via de objectieflens. De secundaire bron is via de oculairlens. De totale vergroting wordt bereikt door het (vergrotings)vermogen van de objectieflens te vermenigvuldigen met dat van de oculairlens. Bijvoorbeeld: standaard oculairs hebben een kracht van 10x. Bij gebruik van een 100x objectief, zou de totale vergroting 1.000x zijn.

2. Ten tweede – en misschien wel het allerbelangrijkste – loop niet in de val om aangetrokken te worden door hoge niveaus van vergroting. De overgrote meerderheid van ‘s werelds licht-microscooptoepassingen vereisen vergrotingsniveaus van minder dan 60x!

3. Ten derde moet je weten of je een samengestelde of stereomicroscoop nodig hebt.

Krachtmicroscopen

Krachtmicroscopen – ook bekend als samengestelde microscopen – zijn erg populair en worden meestal door scholen geselecteerd voor gebruik in biologie- en chemielaboratoria. Deze microscopen worden gebruikt voor het kijken naar microscopisch kleine materialen zoals bloedcellen en levende organismen die voorkomen in water dat wordt getrokken uit een lokale stroom of vijver. Kracht-microscopen zenden licht door het monster om het zichtbaar te maken. Krachtige microscopen hebben een vergroting tot 1000x, hoewel de meeste toepassingen slechts 400x vereisen.

Stereomicroscopen

Microscopen met een laag vermogen – ook wel bekend als stereo-microscopen – hebben vaak zowel een boven- als een onderlicht dat ofwel licht reflecteert of deze doorlaat, waardoor zowel transparante monsters als vaste deeltjes kunnen worden bekeken. 80x is echter meestal de maximale vergroting en 20-40x is het meest gebruikte vergrotingsbereik, waardoor de laagvermogenmicroscoop ideaal is voor muntenverzamelaars, postzegelverzamelaars, entomologen, geologen en sieradenmakers. Microscopen met een laag vermogen hebben meestal twee oculairs die werken in combinatie met een objectief dat bij de weergave een “diepte” of een 3D-weergave geeft. Er zijn drie soorten low-power microscopen en het soort toepassing voor jouw doeleinden zal bepalen welk type het beste voor jou werkt: enkelvoudige voeding (een enkele vergroting), dubbele voeding (twee vergrotingsopties) en zoom (een reeks vergrotingsopties van welke te kiezen). Zoom-vergrootmicroscopen zijn het gemakkelijkst te gebruiken, omdat je een breed scala aan vergrotingen kunt zien en datgene kunt kiezen wat het beste bij je behoeften past.

Wanneer je hebt besloten welk type microscoop je nodig hebt, dan zijn er nog een aantal andere variabelen waarmee je rekening moet houden. De belangrijkste daarvan is kwaliteit. Kwaliteit is vooral van toepassing op constructie, lens en verlichting. Koop daarom altijd bij een betrouwbare webshop zoals DigitaleMicroscoop.nl

Haal het beste uit je microscoop

De microscoop een fascinerend apparaat waar je natuurlijk optimaal gebruik van wil maken. Om het beste uit je microscoop te halen zetten we een paar dingen voor je op rij zodat je optimaal kunt genieten van al dat kleins door de lens van je microscoop.

Reinigen van je microscoop

Reinigen van je digitale microscoopEen schone microscoop is belangrijk vandaar dat we beginnen met een stukje over reinigen. Het reinigen van het statief doe je met een schone stofdoek. Stof het statief af en gebruik voor de moeilijk te bereiken onderdelen een zachte kwast. Hierna kun je het statief reinigen met een licht vochtige doek en deze daarna droog te maken met een schone keukendoek.

De oculairs, bekijk deze met een vergrootglas om te zien of er vuil op zit. Duidelijk zichtbaar vuil haal je weg met een blaasborstel of een spuitbus met lucht op druk te koop bij fotowinkels. De lenzen kun je reinigen met een stompe tandenstoker waar je een doekje het beste is een doekje van linnen omheen wikkelt. Je poetst spiraalsgewijs van het midden van de lens naar de rand.

Objectieven kun je op dezelfde manier schoon maken al is het soms nodig de beschermhuls los te schroeven om de binnenkant schoon te maken. Let vooral bij immersie objectieven op opgedroogde immersitevloeistof. Haal de objectieven het liefst niet uit elkaar tenzij je hier al geruime ervaring in hebt.

De condensor haal je los, meestal zit deze met een enkele of een paar schroefjes vast. Poets de lens op dezelfde wijze als hierboven en controleer het diafragma. Neem stof weg met een zacht penseel, gebruik voor het diafragma nooit olie als deze stroef loopt.

De verlichting kun je poetsen net als de lens, zit er stof tussen gebruik dan de spuitbus met perslucht. Mechanische onderdelen haal je los en maak je schoon met een schone doek, schroefdraad kun je schoonmaken met een kwast. Eventueel kun je hier een heel klein beetje olie gebruiken om de onderdelen goed te laten bewegen. Gebruik echter zo min mogelijk olie zodat de olie niet overal overheen gaat lopen. Een druppel is vaak voldoende.

Het gebruik van je (digitale) microscoop

Stel het oculairlens in op 64, draai de condensor lens omhoog tot net onder de tafel. Zet het objectief of zijn laagste kracht (kleinste objectief) en draai de tafel omhoog. Stel het licht in op matige sterkte. Open de klem en klem het preparaat en dekplaatje ertussen. Centreer je object tot het recht onder de lens ligt. Kijk door de microscoop en als je het te onderzoeken object kan zien breng het dan naar het midden van de lens indien nodig. Draai nu een krachtiger objectief voor en herhaal deze stap tot je de krachtigste van de objectieven bereikt hebt

Stel eventueel het licht wat bij. Je kunt ook met de draaiknop aan de zijkant bijstellen tot het beeld scherp is. Draai altijd rustig en stel alles langzaam in zodat je goed kunt zien waar de juiste afstelling is. Als je snel draait kan het zijn dat je van niet genoeg zoom naar te veel zoom gaat en blijft het beeld wazig.

Na het gebruik

Als je klaar bent, haal het preparaat weg en stel alles in op de laagste stand. Draai de tafel zo ver mogelijk omlaag en verwijder zichtbaar vuil.

De microscoop in moderne tijden

Met een microscoop kan de gebruiker de kleinste delen van onze wereld zien zoals microben, kleine structuren in grotere objecten en zelfs moleculen die de bouwstenen van alle materie zijn. Het vermogen om onzichtbare dingen te zien, verrijkt ons leven op vele niveaus. Artsen kunnen ziekten beter diagnosticeren en behandelen, wetenschappers kunnen verbanden leggen die criminelen achter de tralies helpen en onze wereld veiliger maken. En als laatste gebruiken ook studenten microscopen om kennis te maken met de wereld om hen heen.

Microscopen in de geneeskunde

Het gebruik van microscopen in de geneeskunde begon in de jaren 1860 toen Louis Pasteur meldde dat de microscopische organismen die hij in de microscoop zag, bepaalde ziekten veroorzaakten. Tot die tijd dachten mensen dat ziekten voortkwamen uit boze geesten of God. De kiemtheorie van Pasteur heeft dan ook een revolutie teweeggebracht in het proces van het identificeren, behandelen en voorkomen van infectieziekten. Tegenwoordig gebruiken ziekenhuislaboratoria microscopen om te bepalen welke microbe een infectie veroorzaakt, zodat artsen het juiste antibioticum kunnen voorschrijven. Ze worden ook gebruikt voor het diagnosticeren van kanker en andere ziekten.

Microscopen in de microbiologie

Microbiologie is de studie van organismen die te klein zijn om met het blote oog waar te nemen. Micro-organismen omvatten algen, bacteriën en schimmels. Als wetenschap helpt de microbiologie mensenlevens te verbeteren door identificatiemethoden aan te bieden en behandelingsmethoden voor allerlei bacteriële infecties en ziekten te suggereren. Microbiologen helpen ook om te zorgen voor een schone, gezonde voedselvoorziening. Wetenschappers die gespecialiseerd zijn in microbiologie kunnen doelgericht werk vinden in verschillende industrieën.

Onderzoek met optisch hulpmiddel

Veel soorten wetenschappers, die de natuurlijke en fysieke wereld beter willen begrijpen, gebruiken microscopen in hun werk. Forensische wetenschappers onderzoeken bloed, stof, vezels en ander sporenmateriaal op een plaats delict om criminelen te vervolgen en slachtoffers antwoorden te bezorgen. Milieudeskundigen onderzoeken bodem- en watermonsters, terwijl genetici chromosomen observeren op defecten. In de techniek gebruiken materiaalwetenschappers microscopen om de componenten van gebouwen, bruggen en dammen te inspecteren en ons te garanderen dat ze veilig zijn.

Een samengesteld vergrootglas in het onderwijs

In de klas worden microscopen gebruikt om studenten te leren over de structuur van dingen die te klein zijn om alleen met het menselijk oog te worden gezien. De individuele cellen van planten, dieren, bacteriën en gist kunnen allemaal worden gezien met behulp van een microscoop. Het vergelijken van deze organismen helpt studenten om te leren over de verscheidenheid van het leven op aarde. Ook de manier waarop microscopen werken, kan worden gebruikt om studenten te leren over de eigenschappen van licht en de fysica achter lenzen en spiegels. Bovendien kunnen individuele delen van een cel met een microscoop worden gezien, zodat studenten kunnen leren over hun specifieke functies.

Wat als dit instrument nooit was uitgevonden?

Microscopen zijn erg belangrijk in onze samenleving. Ziekten zouden zonder deze toestellen vaker voorkomen. Daarnaast zouden we vandaag niet zoveel weten over de ontwikkeling van eicellen en DNA. Tegenwoordig werken wetenschappers over de hele wereld aan het innoveren van nieuwe technologieën met wijdverspreide toepassingen in de geneeskunde en de menselijke gezondheid. Zonder de uitvinding van deze instrumenten om dingen te vergroten, zou onze moderne wereld er minder positief uitzien.

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.